Springa och cykla på grus

Vi har alla varit med om det – du springer, går eller cyklar på en härlig ny rutt du aldrig provat på förut och så plötsligt går underlaget över från ett material till ett annat. Från en liten grusväg blir det plötslig asfalt, eller från en skogsstig blir det betong. Underlaget ser inte bara annorlunda ut, det påverkar också hur du rör på dig och hur mycket stryk dina leder tar.

Vilket som är det bästa underlaget är något av en smakfråga. Det finns för- och nackdelar med dem alla, men det allra viktigaste är att du anpassar din teknik och utrustning därefter. Ska du till exempel göra en vacker grusgång som löper upp till ditt hus är det förvisso enkelt och smidigt att skaffa hem grus men det gäller sedan att du inte går på det med höga stilettklackar. På samma sätt bör du alltid tänka över vad du ska ha på fötterna, vilken sorts cykel du ska använda och vilken teknik som är bäst på det specifika underlaget.

Fördelarna med grus

Förutom att det är snyggt med grus finns det en hel del fördelar med det när det kommer till träning. Till skillnad från betong eller asfalt är det inte lika stumt, och du kan dessutom reglera hur hårt du vill packa det för att uppnå önskad effekt. Det innebär att dina knän tar mindre stryk, och använder du skor med något tjockare sula kommer du inte känna den ojämnhet som lite grövre grus brukar innebära. Eftersom grus är lösare än asfalt kan underlaget kännas ostabilt för vissa, och därför är det smart att sakta ner på farten något och att lyfta mer på knäna när du springer. Brukar du cykla på den här typen av underlag finns det speciella gravel bikes som blivit mycket populära under senare år, särskilt bland personer som pendlar till jobbet och därför cyklar på många olika underlag. De är också bra för dig som gillar att utforska Sveriges många cykelleder då de klarar de flesta underlag mycket bra. På liknande vis finns det bra löparskor för grus eller blandat underlag som är en viktig del av den utrustning som alla löpare bör ha och som både förbättrar resultaten och förhindrar skador. Att cykla och löpa är väldigt bra för hälsan om du bara ser över din teknik och utrustning, och du kan få ut massor av grusunderlaget som optimerar resultaten.