Bra utrustning till löpning

Löpning är en ganska enkel sport i det avseende att du bara behöver träningskläder och ett par löparskor av hög kvalitet. Men om du springer regelbundet och verkligen gillar det kanske du också vill investera i lite andra prylar. Ett par bra löparskor är dock A och O oavsett hur ofta du springer. Om du inte har ett par bra skor med dämpning kan det leda till skadeproblem med hälsenor och vader. Det finns speciella löparbutiker där de kan hjälpa dig prova ut ett par skor som passar dig perfekt.

Vilka kläder ska man satsa på?

Problemet med att bo i ett land som Sverige är att vi har ett hårt klimat under stora delar av året. Om du vill springa utomhus året om måste du se till att klä dig rätt så att du inte fryser. För det första bör du satsa på funktionsmaterial som verkligen andas. Undvik bomull och fleece som inte är gjort för att avleda svett på samma sätt. För det andra bör du klä dig i lager-på-lager så du enkelt kan plocka av dig om du blir för varm.

Extraprylar som kan vara bra att ha

Kläder och skor är det väsentliga men det finns även en del extraprylar som kan göra träningen roligare. Om du vill ta tiden när du springer kan du till exempel investera i en bra GPS-klocka. Då ser du både hur fort du springer och vilken runda du har tagit. Då kan du enkelt föra statistik över dina löpningar och följa med i din utveckling. Det finns också en hel del appar som du kan ladda ner som är specialiserade på löpning. De flesta av dessa klarar av att visa vilken distans du har sprungit samt hur hög fart du har hållit.

En annan sak som vissa löpare investerar i är en pulsmätare. Då kan du verkligen se hur du utvecklas. Efter att par intensiva träningsveckor kommer du säkerligen klara av att hålla en högre fart med samma puls som du hade tidigare. Du kan även hålla koll på din mjölksyra och se till att du inte springer fortare än vad din kropp klarar av. Det finns en inställning på pulsklockan som varnar när du är på väg att springa för fort.