Så får du bäst effekt av löpning och cykling

Oavsett om du tränar löpning och cykling för att må bra eller om du är en elitmotionär är det tillfredställande att få bra resultat. För att optimera effekten av löp- och cykelträning är det viktigt att tänka på några grundläggande saker. Det är betydelsfullt att du har energi och känner dig relativt pigg när du ska träna. Om du känner trötthet och svaghet kan du boosta kroppen med Ginseng som är ett kosttillskott. Ginseng är bra mot trötthet och svaghet. Att äta Ginseng kan ge en uppiggande effekt. Ginseng kan även bidra till en förbättrad mental och fysisk prestationsförmåga men även bida till ett starkare immunförsvar.

Balans i livet

För att få ut det mesta möjliga av din träningstid är det bra att tänka på lite olika faktorer. Att träna med olika intensitet och periodisera träningen är två viktiga pusselbitar för att du ska förbättra din prestation. Men för att få ut det mesta av cyklingen och löpningen behöver intensitet och periodisering kombineras ihop med återhämtning på ett genomtänkt sätt men även med det övriga livet. Det gäller att ha en välbalanserad helhet som fungerar.

Träna med olika intensitet

Det finns olika intensitetzoner som går att använda när du ska träna uthållighet. När du tränar uthållighetsträning som cykling och löpning bestäms den totala träningsbelastningen av intensiteten som du har och hur länge du tränar men det spelar även roll hur ofta du tränar. Högintensiv träning ger generellt väldigt bra och snabba resultat. Men ett samspel mellan låg-, medel- och högintensiv träning är det som behövs för att på långsikt få en maximal utveckling.

Periodisering och variation av träning

Det är viktigt att din träning innehåller progression och variation för att du ska få en bra utveckling av träningen. Om du bara springer eller cyklar på samma sätt kommer det att bli monotont vilket förhindrar att du utvecklar dig på ett bra sätt. Din träning ska helst optimeras genom en balanserad periodisering och en bra variation av träningspass. Periodisering innebär att du planerar in träningsvariation. Det kan du göra genom att variera träningsvolym mellan olika perioder och att aktivt växla mellan rörelseformer och olika intensiteter.

Återhämtning

Att du återhämtar dig mellan träningspassen är viktigt. För lite återhämtning leder till en nedsatt tolerans och förmåga att kompensera för träningsbelastningen. Anpassa och optimera återhämtningen efter vad du har tränat och när. Hur mycket du tränar behöver helt enkelt balanseras mot hur mycket tid som du har möjlighet att vila.