Olika cykelgrenar du kan tävla i

Om du vill börja cykla som tävlingsform kan du glädja dig med att det finns flera olika grenar du kan tävla i. Svenska cykelförbundet brukar dela in det i 7 olika grenar. Det finns grenar som BMX som är lite mer äventyrliga och landsväg som fokuserar mer på kondition och uthållighet. Här kommer vi presentera några av grenarna som du kan tävla i.

Landsväg

Landsväg är en av de största cykelgrenarna och inkluderar välkända lopp som Le Tour de France och Giro d’Italia. De sträcker sig antingen över en dag eller flera dagar. Det finns även en del landsvägslopp i Sverige som väcker mycket uppmärksamhet. Sverigeloppet mellan Haparanda och Ystad är kanske det allra kändaste.

BMX

BMX är väldigt speciellt eftersom det körs på en slags crossbana med en särskild typ av cykel. Under banan stöter du på olika hopp och skarpa kurvor. Sporten kommer från början från USA och grundades av unga killar som ännu inte fick köra motorcykel. Det är numera också en gren i OS precis som landsvägsykling. Det finns flera BMX-banor i Sverige för den som vill träna upp sina färdigheter.