Fördelar med löpträning

Det finns otroligt många fördelar med att börja löpträna. För det första är det en träningsform som passar de allra flesta. För det andra kan du alltid träna på dina egna villkor och behöver bara tävla mot dig själv. Du behöver inte köpa någon dyr utrustning utan det räcker med ett par bra löparskor. Förutom dessa fördelar händer det även en del med vår kropp när vi börjar löpa.

Du börjar bygga muskler

När du börjar löpa regelbundet kommer du också bygga muskler. Det är främst benen, vaderna och rumpan som det märks på. Eftersom du också förbränner fett på samma gång kommer dina muskler också att vara mer synliga. Dessutom kommer du känna dig starkare i takt med att du bygger upp din kondition.

Det sänker blodtrycket

När du påbörjar en löpning kommer hjärtat börja slå hårdare vilket i sin tur leder till att det pumpar mer blod. Om du joggar i lagom takt kommer det bidra till att du sänker blodtrycket. Dock ska du vara lite försiktig om du har väldigt högt blodtryck. Då gäller det att du inte tar ut dig för hårt.

En annan fördel är att du också ökar din lungkapacitet. Alltså förbättrar du din lungfunktion vilket du kommer bära med dig resten av livet. Dessutom kommer du må bättre generellt eftersom löpträning ökar produktionen av endorfiner. Du kommer bli gladare och känna dig mindre stressad. Faktum är att träning så som löpning är en perfekt hjälp om du känner dig deppig eller lite nedstämd.

Du sover bättre och kommer ut i naturen

Du kan förstås springa hemma eller på gymmet på ett löpband men det finns ändå inget som slår att springa ute i naturen. Lugnet och den härliga friska luften gör att du höjer dig ännu mer. När du har avslutat ett löppass kan du alltid slå dig ner på någon vacker och rofylld plats och bara varva ner. Du kommer även märka att du sover mycket bättre om du börjar löpa regelbundet. Kroppen tar ut sig mer vilket gör att den blir mer avslappnad. Dock är det viktigt att du inte löper allt för nära inpå läggning.

Det blir aldrig tråkigt

Med löpning finns det aldrig något slut. Du kan alltid jobba på att förbättra din personliga tid eller kanske springa på något nytt underlag. Du kan även variera löpningen genom att köra intervaller eller stanna till på vägen och göra ett par armhävningar. Dessutom kan du alltid försöka förbättra din teknik och din andning för att få ännu bättre resultat. Det är du själv som sätter dina mål och det är enkelt att följa dem. Du kan alltid skriva ner dina tider för att följa dina resultat och delmål.